Svenska hundraser

Är det dags att skaffa en ny familjemedlem? Att välja hundras är inte lätt. Det ska vara en hund som passar i familjen till både storlek, temperament och behov av motion, aktivering och pälsvård. I dag finns det många raser att välja mellan och det kan kännas exotiskt och spännande att skaffa en ras som är ny och ovanlig i Sverige. Dock kan det vara tryggare att köpa en svensk hundras då den funnits länge i landet och passar vårt klimat. Flera av de svenska raserna är anpassade för jakt, men många av dem blir med rätt aktivering ofta bra familjehundar. Stövarna tillhör en grupp mellanstora hundar som är populära bland jägare, till exempel gotlandsstövare och smålandsstövare. Vill du inte ha en utpräglad jakthund kanske dansk-svensk gårdshund passar.

Glad hund i gräs

En omtyckt hundras är den svenska lapphunden. Den är medelstor och har yvig, tjock, svart päls. Lapphunden har sedan länge hjälpt samerna med alltifrån att valla renar till att vakta. Det är i dag en glad familjehund som behöver både fysisk aktivitet och mental stimulans. Jämthunden är en riktigt gammal ras med ursprung i barrskogarna i norra delen av landet. Den är stark och uthållig och används vid jakt av björn, älg och lodjur. Det är en stabil hundras med stort jaktbehov och passar därför inte som enbart familjehund. Bygg gärna en hundrastgård till din hund, så att den kan vara utomhus även när du inte tar den på promenad. Bygg en stadig stomme och näta sedan in med hönsnät. Tänk på att hunden behöver någonstans att krypa in ifall det är kallt och en plats där den kan söka skugga när det är varmt. Hunden ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Bygg helst hundgården lite avsides på gården eller tomten, så att den inte står precis intill vägen och triggar hunden att skälla på förbipasserande. Vistelse i hundrastgården ersätter förstås inte promenader.

Stöd de svenska hundraserna

Hundvalp utomhus på gräs

Bland jägare står sig alltjämt de svenska jaktraserna. Jämthunden är till exempel oslagbar vid älgjakt. Söker du efter en familjehund kan du istället se på mindre utpräglade jakthundar, som lapphunden. Dansk-svensk gårdshund och västgötaspets är två andra alternativ. I svenska kennelklubbens broschyr kan du läsa mer om de olika svenska hundraserna. De svenska gamla raserna är ett kulturarv vi bör bevara, då de berättar mycket om vår historia och de behov vi haft genom tiderna. Ofta har det rört sig om att hunden hjälpt till vid jakt eller att vakta gården eller valla djur. Just nu minskar de svenska nationalraserna till förmån för mer exteriört tilltalande hundar, som chihuahua eller spanielraserna. Men även i hundvärlden är utseendet inte allt. Det är viktigt att hitta en ras med ett temperament som passar en själv och som passar in i det liv man lever. Norrbottenspets är en aktiv och vänlig hund som passar en familj som inte vill hänga hemma i soffan, utan hellre hittar på saker utomhus. Schillerstövaren passar också den i en aktiv familj, trots att den i grunden är en jakthund.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*