Prata med din hund

Som hundägare blir du förstås inte förvånad om någon påstår att hunden förstår vad du säger. Utöver de ord du medvetet lärt hunden, som ”sitt” och ”kom”, är det lätt att se att den har lärt sig namnen på familjemedlemmarna och har förstått vad ord som ”ut” och ”bada” betyder, utan att du aktivt har lärt den det. Hundar visar, till skillnad från katter, tydligt med sitt kroppsspråk och beteende att de har förstått vad det är vi vill. Även om hunden inte kan prata människospråk, kommunicerar den med oss genom att använda kroppen.

Forskarna har hittat bevis

Antagligen blir du inte heller överraskad av ny forskning visar på att hundar förstår mer än vi tror som visar att hundar har ett speciellt center i hjärnan som gör att de lättare förstår mänskliga ord. Många har tidigare hävdat att det är vårt tonfall och vårt kroppsspråk som gör att det verkar som om hunden förstår, men vem har inte i ett vardagligt samtal med en annan person nämnt ordet ”katt” eller ”kissa” i en mening och hunden har kommit springande? Nu har forskare mätt aktiviteten i hjärnan på flera olika hundraser, medan deras ägare har sagt ord med olika tonfall. Oavsett vilket tonfall matte eller husse använde, reagerade hunden när den kände igen ett ord.

Kan andra djur förstå oss

Studien har gjort så att forskare nu är nyfikna på om även andra däggdjur har förmågan att förstå mänskliga ord. Andra forskare menar dock att det inte är sannolikt, utan att hundarnas förmåga att förstå det vi säger snarare beror på att vi utvecklats i samspel med varandra under många tusen år. Det är en förmåga de har utvecklat när de levt nära oss människor, eftersom de strävat mot att förstå oss. Studier visar också att samma områden i hjärnan aktiveras hos hundar som hos människor när de får höra känsloyttringar, som till exempel gråt och klagan. Det kan förklara varför vi upplever att våra fyrfota vänner förstår våra känslor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*