Älskade hundar i böcker

Vi älskar att läsa om vår bästa vän i böcker, vare sig det är en trogen följeslagare eller ett skrämmande monster. I ”Baskervilles hund” tar sig Sherlock Holmes an ett nytt fall. En demonisk hund dödar medlemmar av familjen Baskerville och Sherlock Holmes följer tassavtrycken ute på heden. En annan klassiker är Jack Londons ”Skriet från Vildmarken” om den stora familjehunden Buck som, mot sin vilja, blir slädhund i Alaska. Det är ett hårt liv och tillslut tar han steget och lämnar människorna och de andra hundarna för att ansluta sig till en vargflock.

Snälla eller skrämmande hundar i litteraturen

I barnböckerna får vi främst stifta bekantskap med snälla hundar som många gånger är barnens bästa vän. Svipp i Bullerbyn är förvisso aggressiv från början, men hos Olle behandlas han väl och blir en riktigt fin hund. Båtsman i Saltkråkan är en stor, sävlig och genomsnäll Sankt Bernhard. En hund av samma ras återfinns i Stephen Kings ”Cujo”, men den vill vi helst inte ha som sällskap. Den har smittats med rabies. Det finns mer att läsa om hundar i litteraturen. hunden i fokus i nyutgiven bok av Håkan Nesser om den filosoferande rhodesian ridgebacken Norton. Boken heter ”Nortons filosofiska memoarer”.

Berättelser från verkligheten

”Marley och jag” av John Grogan handlar om när han och hans fru Jenny köper en gul labradorvalp. Marley, som hunden heter, är inte riktigt som de tänkt sig. Med ärlighet och humor berättar John om Marley och alla hans tokiga upptåg. En annan hundberättelse är historien om Gracie i ”Den fantastiska Gracie” av Dan Dye. Gracie är en döv, albino och apatisk valp som ska avlivas. Författarens hjärta smälter dock när han träffar henne och hon får följa med hem. När hon en period matvägrar uppfinner han ett hundkex. Inte bara Gracie visar sig älska kexet, utan plötsligt vill alla ha det. Det utvecklar sig till en affärsidé som blir en kedja med omkring 50 butiker i Nordamerika.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*