Den åldrande hunden

Det finns ingen som älskar dig så villkorslöst som din hund, men det innebär också att den förtjänar samma sorts kärlek tillbaka. När hunden är ny i familjen, när den är en söt liten valp eller kanske en aktiv tävlingshund är denna kärlek enkel, men när åldern börjar göra sig påmind kan det bli desto svårare. Vardagen saktar ner, hunden rör sig långsammare och du som ägare måste ta hänsyn till att aktiviteter ni tidigare utfört tillsammans kanske inte längre går att genomföra. Det faktum att hunden sover mer och rör sig mindre innebär dock inte att den har mindre behov av din kärlek, något som är viktigt att komma ihåg. Din hund kanske inte längre kan gå långa rundor varje dag, men det innebär inte att hunden inte behöver få komma ut och se sig omkring. Det är ditt jobb att göra detta möjligt och att aktivera ditt djur så gott det går.

Ta hand om din hund på bästa sätt

Det finns flera bra saker att tänka på när det kommer till omtanken om en äldre hund. Det är nämligen stor skillnad på att ta hand om en äldre hund jämfört med en yngre hund, något man som hundägare måste vara beredd på. Lederna på en äldre hund kan ömma och kännas stela, något en yngre hund inte lider av. Detta kan resultera i smärta efter promenader och en ovilja att röra sig mer än vanligt. Ett sätt att råda bot på detta, förutom att förse hunden med smärtstillande, är att ge den massage. Regelbunden massage mjukar upp lederna, och inte bara lindrar smärtan, utan ger också dig och din hund en fin stund tillsammans. Du bör också ha i åtanke att en hund som inte längre rör på sig gärna går upp i vikt. En högre vikt innebär en ökad belastning på redan ömmande leder, något som förkortar djurets livstid ytterligare. Självklart skall även din hund få njuta av några extra godbitar då och då, men var noga med att det inte går till överdrift.

En egen plats i hemmet

En gammal hund sover mycket, något den självklart också skall få lov att göra. Det kan vara mysigt med en mjuk och skön matta från linie design att sova på, men det kan vara värt de extra kronorna att förse hunden med en riktigt mjuk och tjock bädd. Detta gör att hunden får en bestämd plats att slappna av på, samtidigt som leder och andra ömmande kroppsdelar får en välförtjänt avlastning. Vad du också bör tänka på är att hundens syn och hörsel gärna försämras när den kommer upp i ålder. Detta gör att hunden kan känna sig vilsen i sitt eget hem, ett tillstånd en ommöblering eller nya möbler kan förvärra. Om möjligt, och av respekt för din älskade familjemedlem, kan det därför vara bäst att låta hemmet se likadant ut så länge din hund finns kvar. Att ändra runt på övrig inredning, hänga upp nya tavlor eller byta ut gamla textilier, har dock ingen påverkan på djurets hälsotillstånd.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*