Populära hundsorter i Sverige

I Sverige gillar vi husdjur och särskilt populära är hundar. Vilken ras man väljer skiljer sig åt beroende på var i landet man bor och vad du vill göra tillsammans med hunden. Sveriges nationalhund jämthunden lyckades att ta sig in på en hedrande tredjeplats före tysk schäferhund och vinnare blev den svårslagna labradoren i 2015 års mätning över de mest populära hundraserna. Den sistnämnda härstammar troligtvis från Kanada och namnet kommer från Labradorhalvön i Quebec. Den tros har varit en brukshund för fiskare och användes för att simma iland med förtöjningsrep till deras båtar. Än idag älskar labradoren vatten och den är en mycket glad och lättlärd familjehund.

barkyhunden.se

Nya hundraser

Det är lag på att alla hundar ska märkas och registreras i ett ägarregister och det görs enklast på Jordbruksverkets hemsida. Tack vare registreringen I registret ser man även vilka raser som är de mest populära. År 2015 tillkom tre nya hundraser på listan som i framtiden kanske kommer att konkurrera med de raser som är mest vanliga. Förra året kom bouvier des ardennes, estnisk stövare och griffon bleu de gascogne som nya raser i Sverige. Sammanlagt är 342 raser och rasvarianter registrerade i Svenska Kennelklubben. Om hundar är ditt liv och något som du skulle vilja jobba med kanske uppfödning kan vara något för dig? Som uppfödare har du ett ansvar att den aktuella rasens standard efterlevs och att dina hundar är friska och att valparna härstammar från starka individer. Det är ett hårt jobb, både arbetsmässigt och ekonomiskt. Behöver du låna pengar för att komma igång med din verksamhet så ta en titt på Advisa.

Trender i namnet

Precis som det går trender i raser, finns det även tydliga namntrender. Hela 817 000 hundar finns idag registrerade och det allra vanligaste namnet är Molly följt av Bella och Sigge. Det är svårt att se någon röd tråd mer än att hundnamnet väljs efter tycke och smak, de traditionella namnen som Fido och Karo finns inte med på listan. Däremot kvalar Bamse in på en tiondeplats och Buster in på plats 23, vilka båda två är klassiska hundnamn. Eventuellt kan dagens hundnamns gemensamma nämnare vara film- och tv-karaktärer samt kändisar. Både Elvis, Zorro, Harry och Lady har en välkänd namne. Vilket namn eller vilken ras som du väljer ska dock inte baseras på populariteten, inför ett köpbeslut behöver du tänka igenom vad du vill ha din hund till. Ska ni träna mycket tillsammans, tävla i agility, valla får eller mest vara som sällskap? Andra faktorer att väga in är hur din hundvana ser ut, om du kan hantera en krävande ras eller om du är nybörjare och därför bör välja en mindre dominant hund.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*