Valpkurs

Visserligen bör man som ny hundägare anmäla sig och sin valp till en valpkurs. Fast att genomföra den första valpkursen bör först ske efter det att valpen blivit vaccinerad. Däremot är det av vikt att man börjar träna sin valp direkt. Redan då man hämtat hem den. Det är viktigt att man lär valpen att det lönar sig att kommunicera med sin nya ägare och flockledare.

 

Övningar
Lär valpen att ta kontakt och titta in i ögonen. Belöna den då den gör rätt. Ett sätt är att träna valpen är att göra det med en klicker. Klicka på länken och se på klippet hur man kan träna in olika beteenden med just en klicker.

Gör träningen till en lek. Något som är bra att göra är att träna valpen att vara i ett annat rum. Till en början under ett par minuter bara. Träningen underlättar betydligt valpens möjlighet att vara trygg då den lämnas ensam i hemmet. Tidig träning på detta sätt gör att valpen kan lämnas ensam utan några problem. Genom lek kan man också lära valpen att sitta och ligga på kommando. Vid den här övningen är det bra att använda sig av handtecken. Kom ihåg att du tränar en valp. Ge belöning då den gör rätt och uteslut den om valpen gör fel. Snart har den lärt sig om man tränar den dagligen. En aktiv valp hittar inte på så mycket ofog heller. Träna den också i så kallade sök och spårövningar. Enligt Fredrik Steen är valpen som mest mottaglig för träning före sex månaders ålder. Det innebär att allt den lär sig före dess är ”guld värt”.

8 week old wire-haired dachshund puppy

 

Valp- och lydnadskurser
Genom att anmäla sig och sin valp till en valpkurs lär man sig som nybliven hundägare att träna sin hund. Självklart behöver allt det som lärs ut under kursen omsättas i praktik även i vardagen. På så sätt förstärks de tekniker som lärs ut på kursen för både valp och ägare. Genom att anmäla sig och sin valp till en valp- och lydnadskurs får valpen social träning då den får tillfälle att hälsa på både hundar och människor som även de deltar i kursen. Det är i regel brukshundsklubbar och andra hundklubbar som erbjuder lydnadskurser. Fast det finns naturligtvis hundtränare som bedriver lydnadskurser i privat regi.

 

Att tänka på
Visserligen är det viktigt att valpen socialiseras och den nya ägaren lär sig ta hand om sin hund på bästa sätt. Fast innan valpen börjar på en valpkurs bör den ha hunnit få sina vaccinationer. Man bör låta vaccinera valpen så den inte utsätts för smittorisk av sjukdomar som parvo (hundpest) och valpsjuka tillika en smittsam leversjukdom. Likaså rekommenderar veterinärerna också att valpen får en spruta mot kennelhosta. Eftersom samtliga vacciner är blandade i en spruta så behövs endast ett enda stick.

 

Kom ihåg att all träning bör utgå från valpens villkor. På så sätt lyckas socialisering och domesticering allra bäst och alla parter blir nöjda och glada – även grannarna…

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*