Du har kanske sett fart- och glädjefyllda uppvisningar med hundar som hoppar över hinder, springer genom tunnlar, hoppar genom ringar och springer slalom mellan pinnar. Då är det med all sannolikhet en demonstration av agility som du har sett. Tänkte du då att det där skulle vara roligt att prova på med din egen hund? Nu behöver du inte fundera längre. I den här texten kan du läsa mer fakta om agility, vad denna fartfyllda gren inom hundsporten innebär och vad du behöver göra för att att börja med agility.
Agility – lydnad, snabbhet och smidighet
Det spelar ingen roll om du har en liten chihuahua eller en stor schäfer. Alla kan träna och, om man vill, tävla i agility. Agility går ut på att hunden ska springa en bana med olika hinder. Hindren ska forceras i en förutbestämd ordning och det är din uppgift som hundförare att visa hunden den rätta vägen genom banan. Det innebär att du måste ha en lyhörd och lydig hund som lyssnar på dina kommandon. Om du vet med dig att din hund inte är så bra på lydnad, är det ett tips att gå en lydnadskurs innan du börjar med agility. När du har tränat ett tag kanske du vill gå en utbildning för att bli agilityinstruktör. det är bättre med egenanställning när du jobbar som agilitytränare. Då kan du enkelt fakturera dina kunder utan att ha eget företag. Om du inte vill bli instruktör kan du fortsätta att träna med din hund och prova era färdigheter på en tävling.
Det är domaren som ritar tävlingsbanan och den ser olika ut från gång till gång. Hindren som ingår i en nationell agilityklass är: A-hinder, balansbom, däck, gungbräda, hopphinder, långhopp, slalom, säck, tunnel och viadukt/mur. I en internationell tävling ingår även bord bland hindren. Hundarna delas in i tre olika tävlingskategorier; small, medium och large. I kategorin small tävlar hundar som är lägre än 35 cm, i medium hundar som har en mankhöjd på 35-43 cm och i large hundar med en mankhöjd på mer än 43 cm. Det ekipage som forcerar banan på kortast tid och med minst antal fel har vunnit tävlingen. River hunden till exempel ett hinder straffas ekipaget med fem fel. Oavsett om du väljer att bara träna eller både träna och tävla agility är det en bra aktivitet som kommer att stärka bandet mellan dig och din hund. Vill du ha mer information om agility är det lämpligast att ta kontakt med Svenska Agilityklubben.