Att föda upp hundar kan vara spännande, kul och väldigt givande, men det finns många saker att tänka på för svenska hunduppfödare. Vilka lagar är det som gäller? Skiljer sig reglerna beroende på ras? Kan man föda upp hemma eller behövs en större anläggning? Hur gamla måste valparna vara innan de flyttar? Trots alla regler och viktiga detaljer som finns så kan nog alla hunduppfödare vara överens om att det är värt det och att relationen med hundarna, och att ge glädje åt andra, är det som verkligen spelar roll.
Saker att tänka på
Först och främst, vilken ras hade du tänkt dig, eller hade du kanske tänkt att föda upp mer än en? Det är inte ovanligt. Oavsett vilket är det oerhört viktigt att du inte bara förstår hundar överlag, men också den ras du tänkt arbeta med. Inte bara när det gäller beteende, personlighet och vård, men även om det finns speciella lagar gällande uppfödning av den rasen i Sverige. Som uppfödare ska du vara den ultimata auktoriteten på din ras, både för att kunna sköta den men också för att kunna ge nya ägare rätt information och se om de verkligen passar ihop med rasen ifråga. Något annat att tänka på är att många hundar kan leda till mycket städning. Valpar är söta men växer snabbt och måste bli rumsrena för att inte dra in smuts och hår överallt. Att hålla hemmet rent är oerhört viktigt, både för människornas och hundarnas skull.
Ekonomi och avtal
Nästa steg är ekonomi, det kan nämligen bli dyrt att föda upp hundar. Det gäller att kunna konkurrera med andra uppfödare och i många fall bör man kunna visa upp meriter gällande föräldrarna. Ägare måste kunna försäkras om att deras nya valp kommer vara frisk och balanserad. Vaccinering, veterinärbesiktning och försäkring är måsten, för att inte tala om matkostnad och eventuell parningskostnad. Det kan också vara en bra idé att gå SKKs (Svenska Kennelklubben) uppfödarutbildning, så att man verkligen har koll på allt som gäller. Sedan gäller det att para rätt tik med rätt hane, samt att se efter tiken under hela dräktigheten och alla dess faser. När valparna föds måste de vara kvar hos mamman i minst åtta veckor innan de får flytta till ett nytt hem, varpå avtal måste skrivas med den nya ägaren. Visst ansvar faller på uppfödaren, även efter försäljning. Precis som med annan djuruppfödning i Sverige finns det en hel del att tänka på, men hunduppfödning är i slutändan absolut värt allt slit.